Realitatea TV chiar a facut porcii sa zboare (în jurul planetei, cu escale în Mexic)

 • RealitateaTV ne-a informat ca New York Times sustine ca gripa porcina ar putea proveni din România, de la Smithfield care a cumparat Comtimul si ca, bineînteles, …
 • Basescu e in spatele acestei afaceri americane din Timis.
 • Era de fapt vorba de o interpretare total neprofesionista a unui scurt paragraf (34 de cuvinte, singurul care se referea la H1N1), plasat spre finalul unui lung reportaj (peste 2.800 de cuvinte) care descria operatiunile din Europa de Est ale companiei americane Smithfield: A U.S. Hog Giant Transforms Eastern Europe, reportaj publicat de International Herald Tribune si New York Times. Dupa ce erau acuzate presupuse rele practici ale companiei americane si era descrisa pesta porcina care a afectat grav ferma Smithfield din România, era mentionat doar ca „acea tulpina a virusului (n.n. – care a cauzat pesta porcina) afecteaza doar porcii, dar oamenii de stiinta au descoperit elemente ale virusului ce afecteaza porcii – unul din Europa sau Asia, celalalt din America de Nord – în codul genetic al noului virus de gripa A(H1N1).
 • Dupa mai bine de jumatate de ora de speculatii copioase, declaratii date în ritm alert, inflamate ale ministrilor Agriculturii, Sanatatii si de Interne, presedinti de agentii si oameni de afaceri din industria alimentara, intervine telefonic  Nadia Crisan, consultant al Smithfield din Romania, care îi cere un lucru simplu Melaniei Medeleanu – sa indice in articolul din ziarul american unde sta scris ceea ce afiseaza RealitateaTV pe ecran, anume ca New York Times sustine ca ” Virusul H1N1 ar putea proveni din Romania”. Desigur, Melania Medeleanu nu avea cum sa indice fraza respectiva, pentru ca fraza era pur si simplu inventata.
 • Inainte de aceasta discutie lamuritoare dintre reprezentanta Smithfield si Melania Medeleanu, Razvan Dumitrescu se incordase, usor arogant, la ministrii Sarbu si Nica, întrebându-i cum vor reactiona, daca vor contacta ministrul de externe în drum spre Washington, mai ales ca  New York Times e „un vector foarte convingator de transmitere de informatii” si ca „aceasta veste face deja înconjurul planetei”.

La emisiunea lui Razvan Dumitrescu cu ministrul de interne Dan Nica, la 20.33, imediat dupa publicitate intra un Breaking news. Ziaristul anunta grav:  „O informatie pe care o publica New York Times si care ne priveste direct, fermele de porci Smithfield din Romania ar putea avea legatura cu virusul H1N1 scrie New York Times.”

Pe ecran, sub titlul „Acuzatii grave”, începe sa curga, panicard, pe o banda galbena, informatia: „New York Times: Virusul H1N1 ar putea proveni din Romania”.

Dupa câteva minute, apar si variatiuni si tenta politica: 

 • „New York Times sugereaza ca o tulpina a gripei porcine ar putea proveni din Romania, având în vedere ca porcii din fermele Smithfield au fost afectati in 2007 de pesta porcina”,
 •  „In articol sunt mentionate numele mai multor politicieni romani”,
 • „Este vorba de Gheorghe Seculici, Traian Basescu si Nicholas Taubman”, 
 • „New York Times: Compania Smithfield Food s-a instalat in Romania cu sustinerea fostului ambasador Nicholas Taubman si a presedintelui Traian Basescu”.

Am facut o transcriere dupa cele doua emisiuni „de colectie” ale RealitatiiTV („Realitatea zilei” de la 20.00 cu Razvan Dumitrescu si „Editie speciala” de la 21.00 cu Melania Medeleanu) care înca mai sunt valabile online. 

Ministrul Dan Nica spune ca el conduce Comitetul national pentru situatii de urgenta care gestioneaza si informatiile referitoare la gripa porcina. Pare informat si sigur pe el: 

NICA: E o speculatie pe care o resping cu vehementa, nu are nicio legatura acest articol cu realitatea (n.n. de fapt avea, dar cu Realitatea TV:)). Nu exista niciun fel de indicii sau informatii ca în România, fie printre oameni, fie printre animale, ar fi infestat cineva cu acest virus. E o chestiune de razboi comercial care nu are nicio legatura cu Romania, tot articolul fiind bazat pe speculatii.

Prin telefon intra Sorin Minea, presedintele Asociatiei Române a Carnii:

DUMITRESCU: Cred ca sunteti la curent cu ce sustine New York Times apropo de virusul H1N1 care ar  fi putut sa porneasca din zona fermelor de porci detinute de Smithfield in Romania…

MINEA: Haideti sa o luam putin logic. Daca virusul venea de la fermele de porci din Romania, înseamna ca au zburat niste porci de la fermele Smithfield din Romania pâna în Mexic si i-au contaminat pe mexicani. Si acuma, de la mexicani, se intoarce înapoi în România. Porci vii Smithfield din România spre Mexic nu a dat niciodata.
In acelasi timp, atentionez, s-ar putea sa fie o interpretare. Tare mi-e ca e un atac asupra lui Smithfield si ca Romania a intrat în joc fara sa stie de ce. (…) La ora actuala, România este supusa unui embargo datorita pestei. Daca cineva vrea sa distruga complet industria alimentara si cresterea animalelor în România, într-adevar, se poate juca si-asa.
Eu ramân la parerea mea, s-ar putea sa fie o greseala, o interpretare. (…)

DUMITRESCU: Aceasta veste face deja înconjurul planetei, New York Times este citit in engleza pe toata planeta… Mergem la telefon cu domnul Marian Zlotea, presedintele ANSV. Care ar fi informatiile oficiale pe care România si dumneavoastra le-ati putea pune pe masa în contrapartita la acest articol din New Yor Times?

ZLOTEA: Este adevarat, sunt afirmatii facute de New York Times, dar nu exista niciun fel de dovada. Virusul nu aplecat în geanta si a ajuns in Mexic, si din Mexic in Statele Unite. Trebuie sa luam în considerare în primul rând declaratia OMS, care spunea ca virusul provine din zona Mexic sau ar putea fi din Statele Unite. (…) Acest virus, se stie, ca se transmite de la om la om, deci porcul nu era in aceasta combinatie, acum se spune ca se poate transmite de la om la porc inapoi…

DUMITRESCU: Asta ar insemna ca unii oameni sunt porci, iertati-ma, sau cum?

ZLOTEA: Nu, chiar nu e de glumit cu astfel de afirmatii.

DUMITRESCU: Indiferent ca ar fi o gluma, ceva adevarat sau ceva neadevarat, când e publicat în New York Times foarte multa lume crede.

Intervine pe telefon si ministrul Agriculturii:

Ilie SARBU: Cum s-a ajuns la aceasta aberatie, sincer sa fiu nu pot sa stiu. Daca o privesc din punct de vedere politic as mai intelege ceva. Dar sa vii acum sa faci o afirmtie de genul asta… ce sa faca, vorba domnului Minea, zburau porcii de aici, din România?

Razvan DUMITRESCU: Va intreb practic, pentru ca articolul a aparut. Nu ar trebui sa dea partea romana…

Ilie SARBU: E un atac nedrept, marsav, la adresa unei tari. Reactia noastra trebuie sa fie mult mai dura.

Razvan DUMITRESCU: E în regula, dar nu ar trebui contactat ziarul cu o reactie, cum spuneti dumneavoastra, deîndata, pentru ca, ne întreaba un telespectator, nu ar trebui ca reactia noastra sa plece spre New York Times? Sau nu lucram noaptea?

Ilie SARBU: Ba da, lucram noaptea. Deja  îi convocam pe toti acum, sa ne facem o pozitie, pâna la urma sa plateaca aceste daune si un ziar din America. E o lovitura mârsava data si Romaniei si acestei firme mari care a inceput sa lucreze în Romania. Noi si asa avem un deficit de carne de porc, ne mai trebuie o lovitura de genul asta.

Razvan DUMITRESCU: Ne întoarcem la domnul ministru Dan Nica. Cum ar trebui sa arate o reactie când e vorba de un vector foarte convingator de transmitere de informatie cum e New York Times?

Dan NICA: Ea trebuie sa fie si dura si foarte clara.(…)  Pentru ca articole de genul acesta cu „s-ar parea”, ca „s-ar putea”… pâna sa se prinda cineva foarte atent de chestiunea asta, vede doar titlul: ca este cu gripa si cu România.

Razvan DUMITRESCU: Pai cam asta ne-a sarit si noua in ochi (n.n. Fals, titlul „A U.S. Hog Giant Transforms Eastern Europe” nu avea nicio absolut legatura nici cu gripa porcina sau cu virusul H1N1, nici direct cu Romania, ci doar cu o mare societate americana de crestere a porcilor care a transformat Europa de Est). Guvernul are în acest moment pe domnul ministru Cristian Diaconescu în drum spre Statele Unite ale Americii. Intentionati sa luati legatura cu ministrul de externe care va ajunge in SUA pentru ca dansul , cu acest prilej, sa încerce sa exprime direct acolo pozitia oficiala a României în legatura cu treaba asta ?

Dan NICA: Mi se pare nedrept, o chestiune inacceptabila… sa vii în situatii de acest gen, care sunt grave, sa vii cu „s-ar putea”, si „s-ar parea”. Deci este si o chestiune neprofesionista. Nu cred ca o televiziune din România sau un ziar ar fi îndraznit sa vina cu chestii de-astea cu „s-ar putea” si „s-ar parea”. (n.n. s-a înselat amarnic).

Informatia ca New York Times sustine ca H1N1 ar putea proveni din România a continuat sa ruleze nestingherita si pe parcursul jurnalului de la 21.00, prezentat de Melania Medeleanu. La 21.05, „Editie speciala” si… surpriza.

Melania MEDELEANU: Ne-am straduit sa luam legatura cu reprezentantii Smithfield Food. Am reusit acest lucru. Nadia Crisan este consultant Smithfield Food în România. Buna seara doamna Crisan. Spuneti-mi, va rog, daca ati fost contactata de jurnalistii de la New York Times atunci când s-au documentat pentru acest articol.

Nadia CRISAN: Inainte sa va raspund la întrebare, as dori sa clarificati dumneavoastra, pentru telespectatorii RealitatiiTV, unde exact în articolul din New York Times se spune exact faptul ca virusul ar putea veni din Romania? O sa va rog sa-mi citati exact cuvintele respective.

Melania MEDELEANU: Am în fata un articol din Newsin care traduce articolul din New York Times, am sa va dau citatul exact…

Nadia CRISAN: Eu v-am rugat sa-mi dati din New York Times, textual, în engleza, si sa facem traducerea pentru cei un milion de telespectatori…

Melania MEDELEANU: Domana Crisan in clipa asta n-am in fata articolul din New York Times, dar o sa-i rog pe colegii mei.

Nadia CRISAN: Va rog frumos, sunt cu articolul în fata si vreau sa  vad textual unde se spune acest lucru, pentru ca sunt acuzatii foarte grave si total false. (…)

Nadia CRISAN: Dumneavoastra ati lansat o acuzatie impotriva unei investitor care a investit in România opt sute de milioane de dolari.
 
 
Nadia CRISAN: Dumneavoastra ati citat Newsin. Daca ati fi citat NewYork Times, v-ati fi uitat la articolul în engleza si articolul în engleza nu spune nicaieri ca ar putea veni din Romania. Spune ca sunt elemente care ar putea fi regasite în Europa, Asia sau alte parti din America de Nord.
 
Melania MEDELEANU: Dar, pe de alta parte, în acelasi articol se vorbeste despre Smithfield care s-a dezvoltat în România si Polonia din Europa.
 
Nadia CRISAN: Si care e legatura dintre dezvoltarea în România si Polonia si faptul ca oamenii de stiinta cauta…

 

Melania MEDELEANU: Pentru ca e citat Smithfield, pentru ca este vorba de firma dumneavoastra.

 

Nadia CRISAN: Eu incerc sa va explic ca acel articol face referire la Smithfield si la operatiunile din lume si Romania si Polonia, iar dumneavvoastra incercati sa-mi spuneti ca o referire  în acel articol la faptul ca oamenii de stiinta cauta radacinile acestui nou virus în Europa, Asia sau parti din America de Nord însemna acelasi lucru. Cred ca avem mici probleme de întelegere.

Melania MEDELEANU: Inca o data, doamna Crisan, v-am sunat tocmai pentru a clarifica. Realitatea TV nu a facut niciun fel de acuzatie. Citeaza doar New York Times care vorbeste despre Smithfield si în acest context vorbeste si despre acel cod genetic al virusului noi  gripe porcine.

Nadia CRISAN: Care poate fi gasit în Europa, Asia sau America de Nord, va repet, potrivit articolului New York Times. Dumneavoastra ati spus ca ar putea veni din Romania, nu New York Times. Va rog sa va lamuriti.

Melania MEDELEANU: Ati vazut probabil în acel articol cât de mult se vorbeste despre Smithfield Food si despre dezvoltarea Smithfield Food în Romania si în Polonia. Iar la România au fost facute cele mai multe referiri. Inca o data, doamna Crisan. Nu e vorba de o acuzatie pe care o face Realitatea TV, va întrebam daca domnii de la New York Times care au scris acest articol v-au sunat atunci când au facut aceasta documentare.

Nadia CRISAN: V-am spus ca raspunsul este afirmativ. Ne-au sunat, le-am transmis raspunsurile în scris. Discutiile au avut loc în urma cu câteva luni, întâmplarea face ca astazi sa fie publicat acest articol si ca între timp, de la momentul la care cei doi jurnalisti au inceput investigatia, cercetarea pe operatiunile Smithfield în lume, am avut o serie de evenimente. Ei au inceput documentarea, ulterior a aparut acest nou virus si dumneavostra, în aceasta seara, luati ceea ce scrie New York Times, respectiv ca elemente ale virusului  sunt cautate de oamenii de stiinta in Europa, Asia sau locuri din America de Nord, si spuneti ca virusul ar fi putut veni din Romania. Sunt doua lucruri total diferite.

Melania MEDELEANU: Doamna Crisan, înca o data, cred ca exagerati, o luati mult prea personal. RealitateaTV nu va acuza de nimic.

Nadia CRISAN: Dumneavoastra ati avut pe screen urmatorul titlu: „New York Times spune ca virusul ar putea veni din România”. Da? Si eu va spun ca articolul din New York Times spune ca elemente ale virusului s-ar putea gasi in Europa, Asia sau America de Nord, sigur ca Europa e destul de mare si Polonia si România fac parte din Europa, în sensul asta ati inclus bine Romania.

 

Melania MEDELEANU: Noi nu am lansat o acuzatie impotriva niciunui investitor, am citat doar New York Times. E cu totul altceva.

Noaptea, jurnalele RealitatiiTV nu au mai reluat aceasta stire.

Din ce am vazut eu, Antena3, nu a dat asa ceva. Din contra, Antena3 a penalizat Realitatea TV: Greşeala Realitatea TV, preluată de Ministrul Sănătăţii: „Afirmaţiile New York Times, o porcărie!” 

Doar Andrei Badin a fost luat nitel de febra basescofoba: New York Times confirmă Badin.ro: Fotografii de la fabrica Smithfield din Mexic-Presa românească (Realitatea TV) a exagerat: De unde au plecat acuzatiile la adresa firmei americane? Deocamdata nu a reusit sa afirme clar ca Basescu – via Taubman, Elena, Smithfield, Mexic – este responsabil de o eventuala pandemie de gripa porcina, dar nu e timpul pierdut. Vorba aceea, nu trebuie lasat adevarul sa stea în calea unei stiri bune.

Cristian Patrasconiu propune alte posibile capete de acuzare la adresa lui Traian Basescu. Timp sa fie. sa le investigati pe toate.

Reclame

9 Responses to Realitatea TV chiar a facut porcii sa zboare (în jurul planetei, cu escale în Mexic)

 1. durly spune:

  am decis sa nu ma mai uit la televiziunile romanesti.
  cretineala a ajuns prea departe.

 2. noradamian spune:

  Jocuri murdare „de-a porcaria” pe Realitatea! 😦

 3. robin spune:

  Citeodata nu pot sa imi dau seama la stirile RTV daca e vorba de lipsa IQ-ului sau de rea credinta. Ma tem ca e vorba de ambele, simultan.

 4. turnofftheglory spune:

  Am fost uimit cum se mintea in direct.Si mai uimit sunt de absenta chemarii in tribunal a trustului.

 5. orangeskorpion spune:

  este vorba NUMAI de rea credinta si intentia de manipulare TOTALA

 6. luminita spune:

  Daca lui Basescu i se pot pune in carca si cutremurele de pamant si inundatiile si esuarea balenelor pe Coasta Atlanticului de nord
  de catre aceasta tembeliziune eoliana Irealitatea si nu se autosesizeaza nici CNA-ul , nici un ONG sau nici macar tanti Mitza care e ocupata cu OTV-ul ,
  atunci de ce sa ne mai miram ca varanii iRealitatii idiotesc populatia fluturand un paragraf din NEW YORK TIMES pe care nu l-au tradus din engleza in romana ci in vietnameza .

 7. dora spune:

  Cand vom avea satisfactia sa-i vedem pe dezinformatorii din media in banca acuzatilor?Voi aprinde un bax de lumanari la o manastire

 8. T. Bucur spune:

  Nu fiti rai! Ati casunat pe Melania, cred ca singura angajata a postului care incearca sa-si mentina o pozitie cat de cat corecta. Ce ati vrea sa spuna acum? Ca au indus-o in eroare colegii? Asta e clar. Dar nu o poate afirma public. Mai bine ati urmari emisiunea ei de duminica seara, „Romania politica”, si ati avea ocazia sa recunoasteti ca este – sau va fi in curand – cea mai buna prezentatoare TV din Romania. Vedeti ce replici la obiect da invitatilor, inclusiv Cetepeului, cand e prezent.

  • contramanipulare spune:

   Ai dreptate, nu cred ca reiese ca a fost acuzata. Avea o misiune imposibila, a fost calma si i-a permis reprezentantei de la Smithfield sa-si exprime coerent punctul de vedere. Spre deosebire de Melania Medeleanu, Razvan Dumitrescu mi s-a parut insa arogant, superior, in felul in care-i chestiona pe ministri. Iar astia luasera pozitie de drepti cu mana la chipiu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: