Publicul fuge din calea posturilor de stiri

In mai fata de aprilie, Realitatea TV a pierdut 53.000 telespectatori in prime-time si 25.000 de-a lungul întregii zile în mediul urban, rezulta dintr-un studiu publicat pe de paginademedia.ro. Pierderile Antenei 3 sunt mai mici – 31.000 telespectatori in prime-time, respectiv 15.000 de-a lungul intregii zile. 

Situatia pare sa fie mai dificila la RealitateaTV. Scaderile masive înregistrate în luna mai sunt fata de aprilie. In aprilie, în ciuda audientelor mari aduse de campania FREE GIGI (Mogulii, solidari cu Becali si idealul acestuia: justitia paralela) si de cutremurul nerod (care, în loc sa-i piara pe cei 500.000 de bucuresteni alesi de Sorin Oprescu, s-a multumit doar sa-i zgaltâie lustra reporterului special Cristian Zarescu), RealitateaTV abia reusise sa se stabilizeze dupa o alta hemoragie, din martie, despre care am scris la vremea respectiva

Daca in luna ianuarie, RealitateaTV avea in prime-time, in urban, 257.000 telescpectatori si surclasa Antena3 – 170.000, acum cele doua posturi sunt practic la egalitate, cu un usor avantaj al Realitatii – 136.000 fata de Antena3 – 123.000. In cinci luni, Realitatea si-a pierdut aproape jumatate (47%) dintre telespectatorii din prime-time, in timp ce Antena3 doar un sfert (27%). 

Pierderile masive de public de la Realitatea pot fi puse pe seama schimbarii radicale a orientarii postului care, de la începutul anului, se straduie sa imite agenda politica a Antenei3, pe tabloidizare si isterizare sau/si pe degringolada produsa de plecarea lui Sergiu Toader.

Desigur, in ultimele luni consumul de televiziune si  audientele au scazut cam peste tot. ProTV a scazut de la 953.00 in prime time la 653.000, deci si-a pierdut cam 31.% din public. TVR! si-a pierdut 17% din publicul din prime-time.  Doar Antena1 si-a imbunatatit putin situatia (664.000 in mai fata de 622.000  ianuarie) gratie Fiicelor Marinarului si mizeriilor aduse pe post de discipolul lui Dan Diaconescu, Madalin Ionescu.

Dar e e nefiresc ca audientele sa scada atât de dramatic la cele doua posturi de stiri chiar in perioada electorala. 

Evolutia audientei posturilor de stiri, in prime-time, in mediul urban, potrivit datelor furnizate de analistul media Petrisor Obae:

Realitatea TV
ianuarie 257.000
februarie 222.000
martie 180.000
aprilie 189.000
mai 136.000

 

Antena3
ianuarie 170.000
februarie 158.000
martie 153.000
aprilie 154.000
mai 123.000
Anunțuri

13 Responses to Publicul fuge din calea posturilor de stiri

 1. imperialistul spune:

  Explicatia nu poate fi decat una singura: lumea s-a saturat de idioti, sarlatani si circari. Campania dezgustatoare in favoarea mafiotului din Pipera, dua atat de Antene, cat si IREALITATEA trebuie sa fi avut efecte asupra publicului. Tot aud ca romanii sunt asa si pe dincolo. Ei bine, poate ca romanii nu sunt chiar asa cum isi imagineaza desteptii de la televiziuni. Uneori se mai satura si ei de atata mizerie si schimba postul.

  Sa li se prabuseasca ratingurile. Nu numai ca nu imi pare rau, dar imi pare bine. Ma simt razbunat. Prea multe ore am asistat la show-uri dezgustatoare.

 2. TLP spune:

  Care sunt ratingurile la OTV/Etno/Taraf? Dar la Truda TV?

 3. turnofftheglory spune:

  Eu le urez prabusire placuta. Am estimat, ba chiar anticipat dincolo de dorinta ca o vor prabusi cu grija. Vorba aia cum iti asterni asa dormi.

 4. turnofftheglory spune:

  TLP sunt extrem de mici exceptand OTV. Se bat impreuna cu Discovery si NG pe 20 000 de privitori. OTV joaca la granzi, e in top, dar ce oroare.

 5. televiziile rrromanesti sint modalitatzi de santaj politic
  moneda de schimb
  ca si ziarele
  ma mir ca n’avem inca skyscrapers (de la santaju’ si etaju’) record mondial

 6. turnofftheglory spune:

  corect Niku’, presa devine adeseori mijloc de presiune economica, lobby ilegal si atacator al concurentei.

 7. Mircea Suman spune:

  Trebuie sa subliniem „lipsa de profesionalism” a moderatorilor si a unei insemnate parti dintre cei invitati ca comentatori. Emisiunile in care comentatori sunt, de cele mai multe ori, parlamentari care se simt obligati sa sustina liderii si politica partidului din care provin, sunt, indulgent vorbind, plictisitoare. Subiectul merita o dezbatere mai larga decat cea posibila in acest cadru.

 8. robin spune:

  Curios e ca si ratingurile posturilor tv „tabloide” scad. Deci scad OTV/Etno/Taraf. Cresc numai cele cu profil sportiv.Si atunci unde fuge publicul din calea posturilor de stiri?
  Spre lectura, plimbari, net? 🙂

  • contramanipulare spune:

   Cred ca pe net. Intr-un fel e firesc sa scada consumul de TV odata cu apropierea verii. Nefiresc e sa scada atit de mult poosturile de stiri intr-o perioada atat de framantata politic. Realitatea TV e cea care a pierdut cel mai mult public. Fie e din pricina noii orientari anti-Basescu si anti-PDL (corectata cumva in ultimele doua saptamani), asa o tin de prin ianuarie incoace, fie din pricina plecarii lui Sergiu Toader. Hurezeanu nu pare a se impune acolo.

   Eu cred ca basescofobia care-i cuprinsese pe realizatorii RealitatiiTV a indepartat publicul. In acest public erau multi oameni care doreau sa vada altceva decat ce le oferea Antena3 sau TVR.

   • robin spune:

    RTV a fost multa vreme „refugiul” telespectatorilor basescofili. Nu mai retin cind anume si-a schimbat orientarea, cred ca in perioada suspendarii din 2007.
    Ar fi interesant de facut un sondaj in care sa se releveze simpatiile politice ale telespectatorilor diferitelor posturi tv. Nu cred ca s-a facut asa ceva pina acum.

 9. turnofftheglory spune:

  E cald si frumos afara, iar netul se da cu 8 $ galeata.

 10. Mi se pare normal. Posturile de ştiri sunt un vax neinflamabil de mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: