Plesu despre „procedee gazetaresti”

gandulAndrei Plesu a comentat în Adevarul doua întreprinderi jurnalistice dubioase, prima a unui ziarist de la Gândul, a doua, mai grosiera si de impact, a Realitatii TV (celebra lista pro- si anti- Basescu de la emisiunea lui Adrian Ursu).

Redau doar câteva fragmente din Procedee gazetaresti scris de Plesu, un text care chiar merita citit integral.

Săptămâna trecută, un gazetar de la Gândul m-a sunat să mă întrebe dacă poate cita un pasaj dintr-un mai vechi articol al meu despre „Mândria de a fi român“. Se lucra la un „material“ pe această temă şi pasajul cu pricina i se părea oportun. Mirat de atâta politeţe (căci, de regulă, gazetarii noştri nu-şi iau asemenea precauţii), am încuviinţat. Când a apărut, „materialul“ nu avea însă nicio legătură cu versiunea neutră pe care mi-o prezentase amicul.
Era vorba de un articol despre o afirmaţie a preşedintelui Băsescu căreia, chipurile, îi răspundeau trei „intelectuali“: Victor Rebengiuc, C.T. Popescu şi subsemnatul. Cu alte cuvinte, intram într-un dialog direct cu preşedintele, recitând un text scris cu ani în urmă. Eram o piesă utilă, într-un scenariu fabricat de altul.

Textul din Gândul era semnat de Bogdan Cristea si a fost publicat pe 22 septembrie cu titlul Băsescu agită mândria de a fi român. Răspund Pleşu, CTP şi Rebengiuc.

Andrei Plesu comenteaza si listele pro- si contra- Basescu întocmite de Realitatea TV.

O emisiune a postului de televiziune Realitatea se distrează şi îşi distrează telespectatorii cu un spectacol de liste: nu de rapidişti versus stelişti, ci de pro-băsescieni versus anti-băsescieni. Mă regăsesc pe una din liste, ca fiind „anti“. Pe aceeaşi listă e şi domnul Mircea Cărtărescu, sau dl C.T. Popescu, dar, vai, şi de-alde Roşca-Stănescu, Ciuvică, V. Stan et Co, o gaşcă de băieţi nervoşi, care se culcă, se scoală şi trăiesc cu Traian Băsescu de gât.(…)
Dl Ursu îşi închipuie că, în viaţa ideilor şi în exerciţiul spiritului critic şi civic, trebuie să te pui mereu sub o etichetă: da ori ba, pro sau contra. Eşti cu Băsescu? Atunci e musai să dai în orbul găinilor: îl vezi non-stop în culori roz, cu nimbul sanctităţii deasupra capului. Eşti „anti“? Devii o flaşnetă de injurii: cum auzi numele împricinatului, te încrunţi şi clămpăni vrute şi nevrute ca întors cu cheia. Dar, dle Ursu, există şi oameni liberi. Liberi de umori personale, de exigenţele unei agende politice făcute de terţi, de impulsivităţi gregare. (…)
Nu am insomnii cu privire la rezultatul alegerilor din noiembrie, nu am, personal, nimic de câştigat şi de pierdut din jocul politic cotidian şi asta pentru simplul motiv că nu fac parte din acest joc politic. Războiul dumneavoastră şi al invitaţilor dumneavoastră nu e războiul meu. Şi vă rog să nu mă mai utilizaţi, manipulatoriu, în micile dvs. combinaţii „analitice“. E plină scena noastră publică de minţi mediocre şi caractere avariate: folosiţi – cum o şi faceţi – această nepreţuită resursă şi nu mă mai amestecaţi în vesela dvs. scenografie. Aveţi interlocutori fini, imprevizibili, subtili, oameni de mare ispravă şi de o morală incoruptibilă cu care vă înţelegeţi, se pare, foarte bine. Îi aveţi pe Sorin Roşca Stănescu sau pe dl Ciuvică. Nu vă mai complicaţi viaţa cu plevuşcă.
Andrei Plesu
(Procedee gazetaresti, Adevarul, 30 septembrie)

Despre lista lui Ursu au mai scris „pro-basescianul”:-) Dan Tapalaga Lista lui Ursu. Lista lui Vantu? si „anti-basescianul” Mircea Cartarescu: Am ajuns şi anti-Băsescu.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: