Patronul sindicatelor (liderii sindicali sub contract au clauza de reziliere si de transfer, prima de proteste si bonus de greva?)

respect dan6Stirea zilei nu e protestul sindical, ci patronul sau (EvZ: Vântu a confiscat protestul de la guvern).

Se tot discuta pe forumuri, în ziare (Curentul, Financiarul), la televizor (doar B1TV, e adevarat, se atinge de subiect) daca e moral ca liderii de sindicat care sunt administratorii unei firme, Realitatea Media SA, cu mari datorii la buget sa protesteze contra guvernului. Ca ei, in calitatea lor de lideri sindicali, cer bani de la un buget pe care tot ei, ca administratori ai unei firme private, nu-l alimenteaza cu taxele si impozitele ce trebuie platite legal. E interesanta dezbaterea, dar e un amanunt.

victor rebengiuc

Victor Rebengiuc a fost un vector de imagine credibil pentru interesele liderilor sindicali administratori ai Realitatii Media si organizatori de proteste sindicale

Eu cred ca în aceste zile, am aflat ceva mult, mult mai grav: ca lideri celebri ai celor mai influente sindicate – Dumitru Costin (seful BNS), Marius Petcu (seful CNSRL Fratia), Iacob Baciu (seful CSDR), Achille Duţu (presedintele federatiei sindicatelor libere din chimie si petrochimie) si Ion Popescu (seful confederatiei sindicale Meridian) sunt stipendiati de unul dintre oligarhii Romaniei. Si aceasta e dezbaterea de fond. Lideri vocali ai miscarii sindicale sunt, cu contract de administratori la Realitatea Media, pe statul de plata al acestui controversat om de afaceri. Pâna acum se stia doar de Liviu Luca.

Simplul fapt ca liderii de sindicat au acceptat sa devina administratorii unei firme a lui SOV e mult mai grav decât ca firma respectiva are datorii la buget. Acesti oameni sunt într-un flagrant si periculos pentru democratie conflict de interese. Prin acesti lideri de sindicat pe care ii are sub contract, SOV poate controla de fapt miscarea sindicala, protestele si grevele.

Pâna acum sa constatam ca postul la care Dumitru Costin, Marius Petcu, Iacob Baciu, Ion Popescu, Achille Dutu si Liviu Luca sunt administratori a derulat timp de o saptamâna o campanie agresiva, Noi vrem respect!, cu mesaje subliminale,  cu indemnuri de genul celor rostite de Mihai Tatulici: respectul nu se cere, ci se câstiga prin lupta. Si ca protestele „sindicale” de ieri s-au desfasurat sub aceeasi lozinca si au fost transmise de RealitateaTV pe larg, cu frenezie la început si apoi cu o dezamagire crescânda (participantii adusi cu sute de autobuze din toata tara nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor, nu aveau niciun entuziasm).

In legatura cu campania RealitatiiTV, iata câteva citate din articole de opinie de astazi:

De curând, s-a trecut de la manipularea vădită la manipularea subliminală. (…)
Este vorba de campania postului de televiziune Realitatea TV, lansată sub lozinca „Noi vrem respect”. În afara spaţiului publicitar, când te aştepţi mai puţin (dar în momente bine alese!), ecranul se înnegreşte şi, pe acest fond contrastant şi ameninţător, apare un mesaj imperativ şi mobilizator, a cărui idee este că politicienii ne jefuiesc, instituţiile ne batjocoresc, iar poporul are dreptul să pretindă respect. F ireşte că, în imaginarul unui public educat din şcoala primară cu poezia lui George Coşbuc „Noi vrem pământ”, acest „Noi vrem respect!” are reverberaţii adânci, care cheamă inevitabil în memoria afectivă a cetăţeanului împovărat de nevoi finalul exploziv al poemului: „Să nu dea Dumnezeu cel sfânt, / Să vrem noi sânge, nu pământ! / Când nu vom mai putea răbda, / Când foamea ne va răscula, / Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa / Nici în mormânt!”.

Liderii de sindicat au simţit imediat potenţialul mobilizator al lozincii „Noi vrem respect!” şi l-au folosit fără scrupule în demonstraţia de ieri din Piaţa Victoriei. Nu ştiu dacă lansarea campaniei la Realitatea TV a fost făcută în înţelegere cu sindicatele ori cu forţele politice care speră să poată profita de pe urma marilor mişcări greviste anunţate de acestea.

Nu ştiu, dar ceea ce sare în ochi este că toată operaţiunea seamănă teribil de mult cu o pregătire psihică a maselor în vederea răscoalei, iar identitatea metrică între lozinca „Noi vrem respect” şi versul „Noi vrem pământ!”, care nu poate fi întâmplătoare, induce în mod subliminal în psihicul oamenilor sugestia că noi, azi, aşa lipsiţi de respect cum suntem (din partea instituţiilor statului), ne aflăm într- o situaţie similară ţăranilor care în 1907 cereau pământ.

Sugestia, indusă prin tehnici tipice manipulării subliminale, e copleşitoare. Eu am trei obiecţii. Ca telespectator, pretind de la o televiziune de ştiri să mă ţină la curent cu ce se întâmplă şi protestez împotriva oricărei tentative a vreunui trust de presă de a folosi materialul informativ cu scopul de a mă educa. Refuz să mă las educat de televiziuni.

Ca om, vreau să-mi păstrez libertatea de a gândi şi protestez împotriva încercării oricărui trust de presă de a mă determina, prin sugestii subliminale, să gândesc într-un anumit fel.

În fine, în calitate de cetăţean, pretind respect din partea tuturor televiziunilor, publice ori private: iar acest respect înseamnă încetarea imediată a oricărei încercări de manipulare. Refuz inclusiv manipularea prin bine, în vederea binelui.
Horia Roman Patapievici, EvZ:  Noi vrem respect!

E ceva mai mult decat demagogie si tupeu. E Realitate trucata si multa manipulare. E calcul politic si dispret fata de dramele a mii de bugetari folositi ca masa de manevra. E discurs nivelator – toti o apa si-un pamant – si o invitatie grosolana la absenteism, la neparticipare. E plan de afaceri, cu sindicalisti-afaceristi care spera sa puna mana intr-o buna zi pe un patrimoniu de vreo 2 miliarde de euro. E Sorin Ovidiu Vantu.

Cum poti fi simultan lider sindical in razboi cu Guvernul si om de afaceri sperand la indulgenta statului? Cum poti cere statului si politicienior sa-si respecte cetatenii cand tu insuti nu respecti nici statul, nici politicienii, nici chiar publicul tau? Cum poti fi si sindicalist si politician fara sa-ti crape obrazul in fata nenorocitilor manevrati fara scrupule? Cum poate Guvernul negocia cu pseudo-lideri sindicali ca Dumitru Costin sau Marius Petcu? De ce-i accepta ca parteneri legitimi de dialog si nu-i trimite la plimbare?

Alti indicalisti-administratori dela televiziunea lui Vantu, aparent morti de grija muncitorilor, colaboreaza la vedere cu PSD. CNSRL Fratia a primit in 2008 posturi de parlamentari, astazi si lideri sindicali. (…)

Dinu Patriciu a avut perfecta dreptate cand, in timpul unei discutii online cu cititorii HotNews.ro, a denuntat violent ipocrizia sindicala din Romania: “Nu cred in eficienta dialogului intre sindicate si patronat. Nu cred in asezarea temeliei progresului social pe dialogul tripartit. Sindicatele s-au transformat demult in corporatii. Nu numai in Romania, peste tot in lume isi apara propriile interese si nu cele ale membrilor lor. De la Jimmy Hoffa incoace. In lumea de astazi, contractul individual, relatia directaVictor Rebengiuc intre individ si corporatie este cea mai eficienta forma de colaborare.”

Pana la urma, cine vrea respect? Vantu, adversarul declarat al “statului slab”? Sindicalistii lui, datornici la stat? Asociatii sai, cercetati penal pentru o returnare ilegala de TVA in valoare de peste 60 de milioane de euro? Ei vor bani. Iar daca se poate, pagubitii sa-i mai si respecte cand ei fura statul.
Dan Tapalaga, Hotnews.ro: Vantu, sindicalistii si respectul

PS: Fara a incuraja teoriile conspirationiste, merita observat deocamdata ca situatia din România, cu acuzatiile pregatite si dosarul construit deja privind fraudarea alegerilor prezidentiale, are si puncte comune cu ceea ce s-a întâmplat în Georgia, în septembrie-decembrie 2007, cu ocazia protestelor contra presedintelui Saakasvili, alegerilor prezidentiale câstigate de acesta si implicarea postului Imedi TV, patronat atunci de Badri Patarkatsishvili (care a candidat, fara succes, sub sloganul: Georgia fara Saakasvili este Georgia fara Teroare).

Anunțuri

One Response to Patronul sindicatelor (liderii sindicali sub contract au clauza de reziliere si de transfer, prima de proteste si bonus de greva?)

  1. turnofftheglory spune:

    Cui pe mana dati voi banu?
    NU tigari si NU Olteanu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: