Ambasadorul SUA: Cititorii „cred că îşi dau seama care jurnalişti sunt părtinitori, iar jurnaliştii adevăraţi, care îşi păstrează profesionalismul, vor câştiga.”

Din interviul acordat de Mark Gitenstein Evenimentului Zilei, capitolul despre presa mi se pare cel mai consistent. Este relevant ca noul ambasador SUA, abia sosit la post, si-a facut deja impresia despre presa româneasca. Aceasta arata de fapt cât de aberanta este situatia la noi.

M.M.: Ce părere aveţi despre mass-media românească?
Nu vorbesc româna suficient de bine încât să citesc articolele, ele îmi sunt traduse în engleză. Dar mass-media de aici este foarte agresivă, la fel ca şi politica românească.

La prima vedere, vă pot spune că nu vă temeţi să vă contraziceţi reciproc şi acesta mi se pare un lucru bun. Am observat că aveţi multe talk show-uri TV. Îmi aduce aminte de canalele TV de cablu din SUA. MSNBC şi Fox au fiecare propriul punct de vedere. Aşa e şi aici. Cred că este un lucru foarte sănătos.

Sunt uimit de numărul de ziare din România. În SUA, în special în prima parte a secolului al XIX-lea am avut foarte multe ziare. În cele din urmă, în funcţie de preferinţele cititorilor, numărul lor scade şi rămân doar câteva. Dar, în final, credibilitatea acelor ziare face diferenţa. Există şi oameni care vor să citească foi de hârtie sau ziare de scandal. Dar cei mai mulţi vor să ştie ce se întâmplă şi se vor îndrepta spre sursa care le oferă cele mai bune şi mai corecte informaţii. Deşi va dura ceva timp, în cele din urmă jurnaliştii credibili se vor impune, sper.

I.L.: Încă avem ziare deţinute de politicieni sau de oameni de afaceri care au legături cu politicienii români.

Cred că oamenii care citesc ştirile sunt mai sofisticaţi decât credeţi. Cred că îşi dau seama care jurnalişti sunt părtinitori, iar jurnaliştii adevăraţi, care îşi păstrează profesionalismul, vor câştiga. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Statele Unite.

I.L.: Dacă un jurnalist vorbeşte despre trafic cu armament în care este implicat preşedintele, fără să aducă dovezi în această direcţie, ce se întâmplă?

Astfel de lucruri se întâmplă şi în Statele Unite. Să luăm drept exemplu afirmaţia despre certificatul de naştere al lui Obama. E complet absurd să spună că nu s-a născut în SUA. De fapt, chiar au o copie a certificatului său de naştere. Acele articole continuă să fie publicate. Dar oamenii care le citesc îşi spun: e ridicol ce scrie aici. Dacă nu ai dovezi şi alţi jurnalişti atrag atenţia asupra lipsei de dovezi, oamenii sunt suficient de inteligenţi să înţeleagă restul. Cei care vor să creadă o minciună o vor crede. Dar cei care sunt obiectivi vor să ştie adevărul şi aici intervine rolul dumneavoastră.

Anunțuri

One Response to Ambasadorul SUA: Cititorii „cred că îşi dau seama care jurnalişti sunt părtinitori, iar jurnaliştii adevăraţi, care îşi păstrează profesionalismul, vor câştiga.”

  1. […] despre libertatea presei Dupa ce am vazut cum percepe ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, starea presei din România, merita sa reamintim ce a spus Basescu pe aceasta tema la ultimul discurs din Parlament. A facut si […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: