Basescu despre libertatea presei

Dupa ce am vazut cum percepe ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, starea presei din România, merita sa reamintim ce a spus Basescu pe aceasta tema la ultimul discurs din Parlament. A facut si o paralela intre jurnalisti si magistrati. Si, spre final, o interventie mai veche de la B1TV despre presa care trebuie lasata lasata libera, chiar sa greseasca si sa fie incorecta pentru a-si lua masura incorectitudinii, dupa cum spunea Basescu.  Ca bonus veti avea o declaratie recenta a lui Victor Bostinaru, fost reprezentant de frunte al regimului Nastase, acum europarlamentar.

Să ne amintim că până în urmă cu cinci ani, presa era sub papucul politicienilor de la putere. Poate mai mult ca orice, România de astăzi înseamnă o Românie care crede în pluralism şi în libertatea de expresie.

Am preluat mandatul de Preşedinte după o perioadă în care s-au petrecut grave derapaje de la democraţie. În 2004 aveam o presă timorată, supusă unor presiuni de ordin politic şi economic din partea Guvernului.

În aceşti cinci ani presa a avut atâta libertate cât a dorit să îşi ia.

A avut libertatea să critice neîngrădit orice persoană aflată în funcţii publice, de la Preşedintele României până la premier, miniştri şi parlamentari.

Nu am cunoştinţă în această perioadă de vreun jurnalist care să fi avut de suferit din cauză că a criticat puterea. În ce mă priveşte, am respectat întotdeauna libertatea de opinie, chiar atunci când s-au formulat critici nedrepte sau calomnii la adresa mea.

Astăzi, fiecare ziarist are libertatea de a spune ce crede sau ce i se cere, fără să se teamă de repercusiuni politice, ca la începutul anilor 2000. Pe zi ce trece apare, însă, o nouă problemă: presiunile politice au fost înlocuite cu presiunile patronilor de presă.

Analiza Oxford Analitica, incriminată chiar de cei vizaţi, este elocventă şi se constituie într-o analiză încă blândă a mizeriei şi şantajului existente în parte a presei româneşti.

Ca şi justiţia, dar din motive diferite, presa trebuie să-şi autoregleze funcţionarea. Şi presa, şi justiţia trebuie să înţeleagă că politicul nu va mai interveni. Singure trebuie să-şi găsească drumul integrării şi recunoaşterii ca puteri în stat.

Aici, rolul Preşedintelui este doar de a ridica un semn de întrebare, lucru pe care îl fac şi astăzi. Este rolul presei româneşti şi a societăţii civile să ia măsuri în această direcţie.
Traian Basescu

Paralela jurnalisti – magistrati

Ce vedeţi acum în Justiţie este în primul rând, pe de o parte rezultatul faptului că magistraţii se bucură de totală libertate, pe de altă parte, este evident că nu ştiu ce să facă cu această libertate. Am convingerea că este o etapă prin care Justiţia, ca şi presa, trebuie să treacă pentru a se maturiza. Ei, magistraţii, sunt chemaţi să garanteze
accesul liber al românilor la justiţie şi se pare că au uitat să citească articolul 21 din Constituţia României.
Traian Basescu

Interviul de la B1TV

Ştiţi ce discutam – nu vă spun în ce cerc – la începutul mandatului meu, după ce fusese toată povestea cu suspiciunea că Năstase ţinea presa sub control?

Am spus: nu aş vrea – şi discutam cu câţiva oameni politici, apropiaţi mie – ca vreodată, vreunul din noi să ajungă să creadă că poate influenţa presa. Lăsaţi-i, pentru că se vor autocorecta singuri. Şi acum sunt convins că cea mai bună soluţie pentru o presă care să ajute, să informeze corect, să nu trăiască din fabricarea senzaţionalului, ci din realităţi, trebuie lăsată întâi liberă, să-şi ia lecţia incorectitudinii, pentru a deveni corectă. Că altfel…
Traian Basescu

In fine, ca bonus, declaratia lui Victor Bostinaru, azi europarlamentar, in trecut stâlp de nadejde al guvernarii Adrian Nastase care redusese presa la tacere:

Domnul Berlusconi nu este singurul caz în Europa în ceea ce priveşte încălcarea libertăţii de informare. Preşedintele Traian Băsescu are în mod repetat un comportament agresiv, nedemocratic şi de intimidare a mass-media, utilizând un limbaj imposibil de reprodus in Parlamentul european.
Victor Bostinaru

Anunțuri

One Response to Basescu despre libertatea presei

  1. […] dupa alegeri Duminica, Basescu a vorbit despre libertatea presei in termenii in care a mai facut-o cu ocazia ultimului discurs din Parlament Potrivit Hotnews.ro, Basescu a precizat ca nu va sustine o lege a presei si si-a exprimat […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: