Impotriva abjectiei (de Ioan Stanomir)

Preiau aici un fragment dintr-o scrisoare trimisa de Ioan Stanomir lui Vladimir Tismaneanu, Impotriva abjectiei. Despre solidaritate, omenie şi cetate. Are observatii excelente cu privire la abjectia in care ne scufunda presa mogulilor si functionarii acestora:

Fără a exagera, sentimentul dominant în spaţiul public  românesc este unul în care abjecţia se întâlneşte cu isteria. Mai  mult decât oricare instanţe, televiziunile de ştiri sunt responsabile  pentru impunerea unui cod de conduită în economia căruia  iresponsabilitatea intelectuală este întrecută doar de apetenţa gregară  pentru beţia de cuvinte. Dincolo de reperele istorice pe care le-aş  putea invoca, ceea ce se întâmpă, în România anului de graţie  2009, nu are corespondent în istoria noastră modernă: de  această dată, suveranitatea mediatică este omnipotentă,  ambiţia ei ultimă fiind aceea de a uzurpa rolul naţiunii înseşi.

Terente, preluare de pe evz.ro

Terente, preluare de pe evz.ro

S-a scris, memorabil, despre abjecta campanie iniţiată de Realitatea  TV. În joc nu este numai confiscarea/ mutilarea unor valori, ci şi articularea unei viziuni politice graţie căreia presa este asimilată naţiunii, aceasta din urmă fiind eliminată, entuziast, redusă fiind la postura de telespectator lobotomizat. Imaginea ştirilor şi dezbaterilor TV este una profetică: în condiţiile unei demobilizări politice evidente, televiziunea de ştiri devine, în cheie grotescă, un “amic al poporului”, o voce ce pare să vorbească în numele său.

Dar această voce nu este în fapt decât un ultim avatar  dintr-o  serie  istorică, definită prin încercarea de a domestici/ castra democraţia autohtonă. Între bâtele din iunie 1990 şi virulenţa  moderatorilor TV, diferenţa este de instrument, iar nu de substanţă intelectuală. Violenţa verbală ţine locul celei fizice, doar în măsura în care anestezierea naţiunii este mai lesnicioasă şi eficientă decât anihilarea opoziţiei. Obsesia antiprezidenţială evocă, cum s-a spus, campaniile începutului de an 1990:duşmanii naţiunii sunt indicaţi, iar liniştea se cere protejată, cu orice preţ.

În acest context isteroid şi laş, generator de demisii morale, solidaritatea umană şi intelectuală  este parte din gramatica moderaţiei. Simplul act de a refuza invitaţia la trivialitate şi sperjur devine o manifestare a curajului etic.  Nobleţea este pusă la încercare în aceste vremuri,căci fiecare atac îndreptat împotriva unui prieten este şi o tentativă de a activa un vechi instinct al replierii şi retragerii. Ca şi cum spaţiul public ar  fi contaminat în totalitate de acest morb al vulgarităţii agresive. (…)

Anunțuri

3 Responses to Impotriva abjectiei (de Ioan Stanomir)

 1. miticar spune:

  Ce vor face toti intelectualii lui Basescu dupa 6 dec.2009? Isi vor pune cenusa in cap, vor veni cu suluri c de hartie igenica la televiziuni, sau vor cauta pretexte pentru a-si justifica pervertirea? Cu siguranta, ca dupa 6 dec. vor evita compania acestui individ odios, care are nerusinarea sa spuna ca criza de guvern se datoreaza celor care au prezentat un candidat cu 65% sustinere parlamentara si nu lui care a desemnat un candidat cu doar 35% sustinere scremuta! Basescu apeleaza mereu la litera Constitutiei, dar nu spune ca acele prevederi aveau in vedere un Presedinte de buna credinta, cu respect pentru popor si neaparat RESPONSABIL!

 2. ionica spune:

  Dupa ce si-au semnat demisile pentru a putea da jos Guvernul Boc,dupa ce refuza propunerea unui referend
  um benefic,dupa ce refuza negocierile pentru un nou premier si refuza pe cel propus, pare tot mai clar cine sustine escaladarea crizei.

 3. calindiaconu spune:

  Imi pare ca „bataia pe bunul simt” dezvaluie o noua treapta pe care s-a cocotat atitudinea politicienilor fata de alegatori. M-as bucura sa o considerati ca tema de dezbatere: http://calindiaconu.wordpress.com/2009/10/22/cuvantul-ascultarii-si-bataia-pe-bunul-simt/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: