Jurnalistii cer politicienilor „Legea presei”, desi acuza presiunile politice

Rezultate paradoxale (ca „socante” ma feresc de-acum sa spun:-)) intr-un studiu IMAS realizat la cererea Conventiei Organizatiilor Media. 70% dintre jurnalisti au ajuns la concluzia ca le trebuie „Legea presei„. In acelasi timp, 59% recunosc ca încalca normele jurnalistice din cauza presiunilor politice, iar 34% din cauza influentei patronatului. asadar, le cam cer politicienilor (si, implicit, mogulilor) pe care-i acuza de imixiuni,  sa le dea o lege. Raportul e prezentat pe larg pe Hotnews.ro. Iata câteva date:

70% sunt de acord cu afirmatia „o lege a presei ar imbunatati calitatea actului jurnalistic”

„Legea presei” exercita o atractie si atunci când jurnalistii ofera solutii pentru respectarea eticii profesionale. Jurnalistii chestionati propun care solutii:

 • 71% – pregatirea profesionala a jurnalistilor
 • 48% – specializarea jurnalistilor pe domenii
 • 38% – o lege a presei (solutie mentionata mai des de jurnalistii din presa locala decat de cei din presa cu acoperire nationala)
 • 34% – un cod deontologic al breslei si un organism de implementare

In fine, pentru ca tabloul sa fie complet:

54% dintre jurnalisti sunt de acord în foarte mare sau în mare masura cu afirmatia „nu exista persoane suficient de credibile pentru a fi alese într-un organism de autoreglementare a breslei, care sa judece încalcarile deontologiei”.

Modele jurnalistilor sunt: Cristian Tudor Popescu (mentionat de 34%), Ion Cristoiu si Robert Turcescu (12%), Mircea Badea (10%), Emil Hurezeanu (10%), Andreea Esca si Marius Tuca (6%)

Anunțuri

22 Responses to Jurnalistii cer politicienilor „Legea presei”, desi acuza presiunile politice

 1. Suzana Gadea spune:

  O lege a presei nu ar rezolva nimic in conditiile existentei televiziunilor moguliste. Jurnalistii sint cei care ar trebui sa opuna rezistenta si sa nu mai incalce, asa cum admit ca o fac, codul deontologic si normele elementare ale jurnalismului.

 2. emanuel spune:

  Suzanica…
  Pai „televiziunile moguliste” hiar au o lege a presei, Legea audiovizualului, pe care o calca in picioare. Presa scrisa e mult mai rezonabila decat televiziunile. Uita-te cum au tratat televiziunile cazul Becali sau manipularea odioasa cu teroristul si traficantul Basescu, si cum a tratat presa scrisa. Ziarele, nereglementate, au fosat mult mai rezonabile si au respectat in mult mai mare masura deontologia decat televiziunile reglementate. Asta-i dovada ca „legea presei” nu va rezolva nimic.
  Va fi data tot de politicieni si pazita tot de interesele acestora. Si daca va fi aplicata din cand in cand, atuinci va fi pentru a se pune punmnul in gura celor care respecta regulile.

 3. Dragos spune:

  Pai domne, Badea nu e jurnalist. Cum de a ajuns sa fie „ales” drept model? CTP este si el inginer. Ion Cristoiu, care este un jurnalist subiectiv si Turcescu, care nu stiu ce e. Iar Andreea Esca este probabil un model de jurnalist cu salariu mare…
  Ciudat „topul” asta. Dar, daca ma gandesc un pic, la ce exemplare de jurnalisti/e se perinda prin media, nu ma mai mira.
  @Tovarasa Suzana Gadea: „Jurnalistii sint cei care ar trebui sa opuna rezistenta”? Haida de! Inseamna ca nu te-ai lovit niciodata de presiuni… Cum ar fi sa iti dau un salariu decent pentru Romania si sa fac oarece presiuni. Sa-ti spun: Ori zici asa, ori afara!. A? Te angajezi ca ce? Si unde?

 4. Imperialistu' spune:

  Modelele jurnalistilor spun foarte multe despre felul in care inteleg sa isi faca meseria, dar trebuie totusi sa recunoastem ca intre CTP – Cristoiu si mercenarii de la Irealitatea – Antena 3 putem identifica destule diferente.

  Cat despre faimoasa lege a presei, nu ar rezolva nimic, doar legea nu valoreaza nimic atata timp cat asa-zisii jurnalisti nu au curajul sa puna piciorul in prag. Mai mult, ma tem ca de cele mai multe ori nici nu se mai pune problema unei frici fata de patron: am senzatia ca servilismul atarna mai greu decat frica.

 5. nicole spune:

  Ca sa vezi de ce calitatea presei e cea de care ne „bucuram”!!!

  Pai, fratele meu, astea sunt „modelele” jurnalistilor???

  „Cristian Tudor Popescu (mentionat de 34%), Ion Cristoiu si Robert Turcescu (12%), Mircea Badea (10%), Emil Hurezeanu (10%), Andreea Esca si Marius Tuca (6%)”.

  Maaare ti-e gradina, Doamne! Halal! Huuuoooo!

 6. bgd spune:

  Raspuns pt. nicole:
  Pai, fratele meu, astea sunt “modelele” jurnalistilor???

  “Cristian Tudor Popescu (mentionat de 34%), Ion Cristoiu si Robert Turcescu (12%), Mircea Badea (10%), Emil Hurezeanu (10%), Andreea Esca si Marius Tuca (6%)”.
  Astia sunt hartii igienice folosite, nu jurnalisti.
  Un jurnalist adevarat ar critica si’n stanga si’n dreapta fara sa tina cont de nimic.
  Iata un jurnalist neinregimentat politic:
  http://badeadan.blogspot.com/
  Trimiteti pe mail la toate cunostintele ca sa afle cat mai multi de el.

 7. Imperialistu' spune:

  Un jurnalist neinregimentat politic nu are ce sa caute intr-o presa inregimentata politic. O constat cu tristete, BGD.

 8. nicole spune:

  @bgd,

  Din pacate, OAMENI ca Dan Badea nu pot semna cu titluri de-o schioapa in ziarele de azi din Romania. Din pacate, (…) Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Mircea Badea etc. sunt idolii unei prese antiromanesti si anticivilitate.
  (…) trag dupa ei generatii intregi de ziaristi ratati.

 9. Imperialistu' spune:

  Ratati? Vai, nicole, dar nu sunt ratati! Indraznesc sa spun ca sunt cat se poate de reusiti. Nu si-au propus nici un moment urmarirea adevarului, ci doar a propriului interes.

 10. turnofftheglory spune:

  Imperialistule ti-e ciuda ca iau oamenii cascaval muncit din greu? Ai uitat emisiunea am intalnit si romani fericiti?

 11. Dragos spune:

  Tare asta cu romanii fericiti…
  S-ar putea discuta la nesfarsit despre „propriul interes” si „urmarirea adevarului”…

 12. c.ghevara spune:

  Nu de legi ducem lipsa in Romania. Legile ingradesc. Presa nu se legifereaza, ci se cerne. Buba e la economic. Eu nu cunosc niciun patron de presa normal, care sa faca o afacere cinstita, curata. Fie mulge bani, fie manipuleaza politic. Cu totii iti spun ca presa nu e rentabila. As scuti presa de TVA si de impozit pe profit, as da facilitati, ca sa se inmulteasca firmele de presa. Ar creste concurenta si salariile ziaristilor buni. Ai avea din ce alege. Din 1990 incoace au disparut multe ziare bune. Ziaristii au disparut, ori s-au vandut. Cei foarte tineri sunt vai de capul lor. Am vazut destui absolventi de jurnalism (unii terminasera cu 10) care habar n-aveau sa scrie corect romaneste, iar formularile erau gen „Ana are mere”. N-aveai ce angaja! Le lipseste pasiunea, isi cauta doar un „job”. Meseria asta nu se prea invata in facultate, oricum, nu la noi, unde inveti tot felul de lucruri inutile care nu te ajuta cu nimic in practica.
  De MODELE, ce sa vorbim? Sunt doar rezultatul expunerii, sunt cunoscute. Nu e vorba de calitate. Presa horcaie. O lege pritocita de parlamentari si de „modele” care s-au ajuns i-ar da lovitura de gratie.

 13. robin spune:

  Shock! Shock!Shock! 🙂
  „In acelasi timp, 59% recunosc ca încalca normele jurnalistice din cauza presiunilor politice, iar 34% din cauza influentei patronatului. asadar, le cam cer politicienilor (si, implicit, mogulilor) pe care-i acuza de imixiuni, sa le dea o lege.”

  59%+34% = 93% dintre ziaristi scriu la comanda.
  Asadar, s-a dus naibii si utopia cu libertatea presei!

 14. Nornegru spune:

  Cred ca o lege a presei este acceptabila pentru Romania. In viziunea mea ar trebui sa existe si un Consiliu National al Presei prevazut de aceasta lege si care sa fie parte integranta a unei noi Constitutii. Consiliul sa fie format in parti egale din ziaristi si reprezentanti ai partidelor (parlamentare sau care au realizat minimum 4% la ultinele alegeri)si sa fie ales un presedinte din randul breslei. Intreg consiliul sa stea sub autoritatea prezidentiala ca si garant al libertatilor cetatenesti ale tuturor membrilor societatii si sa prezinte in Parlament anual sau bienal un raport al activitatii sale in slujba opiniei publice si al respecarii drepturilor inalienabile la informare si dezbatere .
  Cu siguranta, inainte de adoptarea legii , care trebuie in exclusvitate sa fie elaborata de si prin ziaristi, sa se poarte o larga dezbatere publica asupra rolului si conditiilor ei de desfasurare. Ceea ce am „formulat” aci ar fi doar niste idei sumare,un punct de plecare. Largirea lor s-ar face fara doar si poate pe parcursul initierii, dezbaterii si finalizarii ei. Important ar fi chiar demararea unui proiect la indemana tuturor celor implicati in primul si in primul rand.

  Deci, se inscrie cineva la cuvant? Eu, gura pacatosului, am indraznit. Voi?

  • contramanipulare spune:

   Nornegru, interesanta provocare. Sper sa nu fii „gura pacatosului”, caci dupa asta urmeaza „adevar graieste”:-) Sunt 100% impotriva legii presei, dar voi reveni asupra provocarii tale. Cred ca poate da reactii interesante.

 15. turnofftheglory spune:

  Ei pe dracu. Simplu ca buna ziua, lege antitrust.

  • contramanipulare spune:

   Turnofftheglory… cred ca iti faci iluzii. O ordonanta de urgenta data de Tariceanu si adoptata recent elimina orice bariere din calea mogulilor care au televiziuni si radiouri.

   Dupa legea veche, puteai fi actionar majoritar la o singura societate care are radiouri sau televiziuni, acum poti fi actionar majoritar la cate societati doresti. Tendinta este de eliminare a oricaror prevederi anti-monopol. Sunt curios sa vad politicianul român ce va propune si va putea trece prin parlament o lege care sa interzica celor care au televiziuni si radiouri sa aiba si presa scrisa si institute de sondare a opiniei publice.

 16. […] a fost pusa de un vajnic reporter, aflat cel mai probabil printre cei 70% care cred ca au nevoie de “Legea presei” ca “sa imbunatateasca actul […]

 17. c.ghevara spune:

  Nornegru, ce crezi ca ar trebui sa contina o lege a presei?

 18. Imperialistu' spune:

  Sa zicem ca maine este adoptata o lege a presei. Crede cineva ca din acel moment trustul Intact, Irealitatea – Catavencu si Adevarul patrician intra deodata in randul presei libere? Nu vad nici un motiv pentru a ne minti singuri – o lege nu poate rezolva problema aservirii presei. Jurnalistii au devenit sclavii angajatorilor nu datorita legislatiei, ci lipsei de coloana vertebrala. De aia au ajuns astazi sa se bucure de libertatea sovieticului – aceea de a injura pe dusmanul regimului.

 19. c.ghevara spune:

  Imperialistule, „in randul presei libere”? Care-i aia? Cat despre jurnalistii cu coloana vertebrala, aia nu mai sunt jurnalisti… pentru ca nu mai au loc de munca.

 20. emanuel spune:

  Exista si presa libera. in general e patronata de trusturi de presa occidentale: romania libera, evenimentul zilei, prima tv, europa fm, pro tv, ziarul financiar. Revista 22 care sustine blogul asta e un exemplu clar de presa libera. Ziare.com si hotnews.ro fac parte din presa libera. Indrazensc sa incadrez aici chiar si gandul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: