Fuga (de moguli) pe bloguri

In speech-ul la c,onferinta bloggerilor, World Blogging Forum, Traian Basescu a semnalat un fenomen care nu e caracteristic doar Romaniei: ziaristii care tin la libertatea de exprimare incep sa se mute pe internet, pe bloguri. Fenomenul este evident în România unde-i avem pe Dan Badea, Tiberiu Lovin, Cristian Sutu, Dan Tapalaga, Mihnea Maruta etc. , dar si alte tari. Chiar in ziarele mari din Vest, cele mai interesante perspective sunt de gasit pe blogurile asociate publicatiilor respective.

In principal marile trusturi de presă din România sunt trusturi de presă care au fost create de oameni de afaceri din cu totul alte domenii decât presă şi trusturile de presă au început de mult deja să fie utilizate ca instrumente de influenţă a deciziei politice sau ca instrumente de obţinere a unor favoruri economice.

Acest lucru a făcut ca foarte mulţi ziarişti de bună calitate să se refugieze în zona internetului, unde cred că sunt la fel de eficienţi în a-şi spune punctul de vedere cinstit în numele libertăţii, adresându-se însă în mod categoric, cel puţin deocamdată, unui public mai restrâns decât cel al marilor trusturi mediatice. Când vorbesc de mari trusturi mass-media din România, vorbesc de trusturi care deţin simultan şi presă scrisă, şi radiouri, şi televiziuni, transferând informaţia sau jocul politic într-un mijloc incorect. Ce este drept, în ultima perioadă şi internetul a intrat în acest joc, de multe ori se lansează o mică informaţie pe internet, este preluată de ziarul unui trust, amplificată de radiouri şi adusă la vârf de dezbatere pe televiziunile aceluiaşi trust. Asta nu i-a împiedicat pe jurnaliştii care au făcut din libertatea lor un mod de a trăi, un mod de a se exprima liber, să rămână sau să se retragă din trusturile de presă şi să se dedice adevărului, dreptăţii în sistemul pe care toţi îl cunoaşteţi atât de bine.
Traian Basescu

Reclame

2 Responses to Fuga (de moguli) pe bloguri

 1. Atitudini spune:

  Eu zic ca discursul lui se ascunde o fantoma:

  “Aici găsim o calitate a analizei politice mult mai bună decât în presa scrisă, în presa audio sau în televiziuni. Aceasta pentru că cel puţin deocamdată lumea internetului a rămas mai puţin dependentă de interese economice sau de interese politice.”

  Pai cine a inventat Guerrilla Internet?

  Cine a iesit primul pe net pentru a-l vopsi in portocaliu?

  Cine a inventat echipele de „postaci” destinate variantelor online ale ziarelor si posturilor TV?

  Mecanismul declansat in 2004 de Base, se intoarce azi impotriva lui.

  Acum netul e plin de echipe de la toate partidele si nu cred ca mai place nimanui.

  Cel mai nasol e ca mecanismul asta, odata declansat, nu cred ca mai poate fi oprit. Daca nu esti prezent pe net, te copleseste „dusmanu”.

  O fi bine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: