Arestarea lui Nicolae Popa, lovitura data „democratiei”

Nu ne plac taxele si impozitele, dar reactia unor ziaristi, sindicalisti media si reprezentanti ai mogulilor la intentia givernului de a impune CAS si pe drepturile de autor e ridicola, manipulatorie, paranoida. Adica, zice Dan Constantin, dinozaur voiculescian si fost om de baza al regimului comunist la Informatia Bucurestiului (unii il considerau „cenzor”):

„Este o masura politica, o lovitura a echipei lui Basescu impotriva presei, un adversar pe care vrea sa-l linisteasca”.
Dan Constantin, Jurnalul National

Acum vad ca Mediasind-ul sta in rand cu patronatul si ameninta cu proteste daca nu vor ajunge la un acord cu reprezentantii Guvernului privind plata CAS pe drepturi de autor.

Citeam titluri aberante, cum ca se impune taxa pe drepturile castigate. Orice jurnalist onest care a lucrat macar o luna sau doua intr-un ziar sau o televiziune stie ca este de fapt „dreptul” la o pensie de kkt, ca prin aceasta exceptie de la platirea CAS pe contractele de drepturi de autor este incurajata o masiva evaziune fiscala in media, iar jurnalistul este tratat ca un instrument docil in mana patronului.
UPDATEIonut Iamandi a scris despre subiect, un post semnificativ intitulat: de ce îşi merită soarta ziariştii:

pentru că, atunci când guvernul propune ca angajatorul să le plătească dările către stat aşa încât ei să aibă pensii mult mai mari, ziariştii ţipă ca din gură de şarpe că nu vor asta! pe toate posturile au proliferat jelaniile patronatelor că taxarea drepturilor de autor le va ruina, dar nu am auzit niciun singur cuvinţel despre statutul şubred al ziaristului „pe drepturi de autor”.

Cu atât mai aberant e sa interpretezi aceasta intentie in tiparele unui „razboi cu presa”. In felul asta si arestarea lui Nicolae Popa in Jakarta, prin consecintele pe care le are asupra lui Vantu si, prin urmare, asupra trustului lui Vantu, ajunge o lovitura data democratiei. Sunt argumente impotriva impunerii CAS pe drepturile de autor, dar astea cu democratia si dreptul la informatie aparate, vezi Doamne, de presa mogula si evazionista sunt jenante.

Argumente rationale aduce Cezar ion, de la Asociatia Jurnalistilor din Romania:

Sunt de acord ca la nivel general exista o forma de evaziune. Am intalnit situatii in care soferi sunt platiti pe drepturi de autor. Dar e foarte periculos sa faca o astfel de miscare fara sa masoare de doua ori inainte.(…)
In cazul jurnalistilor exista doua probleme: problema jurnalistilor de stiri si cea a jurnalistilor de ancheta, reportaj, editorial. In primul caz, nici azi nu sunt sau nu ar trebui sa fie platiti sub forma de drepturi de autor. Iar daca sunt, este vorba despre o fortare a reglementarilor privind drepturile de autor, pentru ca stirea in sine nu este un act de creatie. In cel de-al doilea caz, jurnalistii de ancheta, de reportaj sunt purtatori de drepturi de autor.

Jurnalistii sunt afectati de tipul acesta de contract pe drepturi de autor, ii afecteaza la pensii, la credite. Pe anumite zone a functionat „smecheria” asta si, intr-un fel, statul a fost indreptatit sa puna problema. Dar este o poveste cu dus-intors: plata drepturilor de autor este justificata in unele cazuri, dar nu si in altele. Lucrurile trebuie cantarite cu mare precautie, ca sa nu fie afectate domenii unde sunt justificate drepturile de autor.

Anunțuri

6 Responses to Arestarea lui Nicolae Popa, lovitura data „democratiei”

 1. Gino spune:

  Bernstein si Woodward erau platiti cu salariu sau cu conventie civila? (Daca articolul este inscris la Rautacisme!)

  • contramanipulare spune:

   Bernstein sau Woodward ar putea lucra la Realitatea sau Antena3? 🙂
   In SUA, pana la tovarasul Obama, nu exista constributii sociale obligatorii pentru ca, slava Domnului, nu a existat obligatia de a intra intr-un sistem de asigurari de sanatate. Deci pana la tov. Obama, nimeni nu ar trebui sa plateasca vreun CAS.
   Iar aia chiar trebuiau sa aiba contract si de drepturi de autor, chiar era justificat. E diferenta pe care o face si Cezar Ion intre ziaristii de investigatie, cei de opinie si restul. Nu-mi spune ca e justificat sa fii considerat „autor” cand compilezi de pe agentiile de presa. Drepturi de autor ar trebui sa aiba doar cei de la opinii si investigatiille.
   La noi ideea este abuzata colosal de catre moguli pentru a face evaziune fiscala. Simplu.

 2. Gino spune:

  Ce trebuie subliniat este ca la romani de cate ori s-a legiferat o exceptie toata lumea s-a grabit sa se incadreze in ea si culmea, a si reusit! De unde si solutia la indemana acum, se renunta la exceptii. Sau trebuie platite niste comisii de experti pentru reanalizare incadrarii in exceptie?

  • contramanipulare spune:

   Adevarul e ca daca tribunalele de munca si-ar fi facut datoria nu se ajungea in situatia asta aberanta. daca se vor face alte comisii, vor esua la fel ca tribunalele de munca.

 3. […] Posted ianuarie 10, 2010 Filed under: Uncategorized | Reiau si eu citatul dat de Contramanipulare, si preluat de pe Hotnews: Este evident ca o astfel de masura va provoca probleme la nivelul […]

 4. Liviu Iordache spune:

  Pentru informarea tineretului studios: Dan Constantin nu a fost numai nu’sce pe la Informatia, el a fost seful biroului publicatii la Comitetul de partid (comunist roman) al municipiului Bucuresti. Adica, tot ce se tiparea in capitala romaniei socialiste, de la biletele de tramvai, la reviste, programe de meci, de spectacol, orice iti trecea prin cap in materie de tiparitura nu se putea executa fara aprobarea mnealui! Era tartor, nu executant! Evident, alaturi de Lucian Avramescu, autorul aproape exclusiv (doar vadim l-a concurat de vreo 2 ori) al plugusoarelor de Anul Nou (nu si de Craciun, ca nu exista), pe care le rosteau, imbujorati, pionierii patriei la cc al pcr, in fata conducerii superioare de partid, in frunte cu secretarul general, mult stimatul si iubitor, si geniala sa sotie. Din pacate, indemnul lui Rebengiuc cu hirtia igienica nu a fost urmat. Inclusiv de autor, daca mi se permite…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: