Adevarul umbla cu minciuna

Vladimir Tismaneanu sesizeaza pe blogul sau un caz revoltator de desfigurare a adevarului în ziarul lui Patriciu. O declaratie preluata în articol de pe blogul lui lui Cristian Preda: 

Marius Oprea nu apară o viziune despre critica totalitarismului, ci eternizarea sa într-un post creat de PNL pentru el.

ajunge, stupefiant, in sapou astfel:

Cristian Preda l-a acuzat, pe blogul său, pe şeful Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Dictaturii comuniste, Vladimir Tismăneanu, de faptul că ultimul „nu priveşte interpretarea comunismului, ci poziţia instituţională pe care o ocupă”.

Am mai vazut si alte gogonate în ziarul lui Patriciu (in Adevarul de seara, Angel Merkel era sefa social-democratilor germani), dar asta le cam întrece pe toate.

Vladimir Tismaneanu crede ca-i de vina redactorul articolului, Valentin Bâlă, si se adreseaza unui „sef” de la ziar. Dar problema e la sefi, nu la redactor. 

In articol, Valentin Bâlă îl citeaza corect pe Cristian Preda; minciuna apare în sapou, acolo unde e responsabilitatea primordiala, de obicei chiar implicarea directa, a sefului, a editorului, nu a redactorului. Nu pare sa fie vorba de o simpla greseala a celui care a scris sapoul (care, din ignoranta, sa zicem ca ar fi putut face confuzie intre Oprea si Tirmaneanu, între Comisie si Institut. Asta pentru ca citatul referitor la Marius Oprea, redat corect in articol  – „eternizarea sa într-un post creat de PNL pentru el”, este modificat grosolan, intentionat, in sapou astfel încât sa se potriveasca mai bine cu Tismaneanu – „poziţia instituţională pe care o ocupă”.

Asadar, este o mare probabilitate ca o astfel de porcarie sa fie opera editorului, nu a redactorului.

Anunțuri

4 Responses to Adevarul umbla cu minciuna

  1. […] Adevarul umbla cu minciuna « ContraManipulare spune: 15/02/2010 la 07:00 […]

  2. Grigore Mora spune:

    Dinu Zamfirescu , Radu Portocala si cei de la INMER vor sa-l scoata pe Tismaneanu din viata publica romaneasca de cativa ani buni .

  3. Gabriel Preda spune:

    Au sters aricolul pe site-ul Adevarul. Bravo lor. In loc sa se ocupe de chestii seriose, don’ Patriciu baga strambe. Stai-ar petrodolarii in cont, cu dobanda mare, ca altceva nu pot sa-i urez 🙂 !

  4. […] (Cominform-ul functioneaza fara cusur) Daca in primavara, Adevarul jongla penibil cu Oprea si Tismaneanu, acum ziarul mogul a reusit sa publice o ampla traducere a unui articol critic la adresa lui […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: