ONG-urile şi integrarea ţiganilor

Ştie toată lumea că sunt o sumendenie de ONG-uri care se ocupă cu „integrarea“ ţiganilor. Aceste instituţii caută sau primesc fonduri de la diverse surse, printre care una dintre surse este fondul de stat, pe care să le cheltuiească în acest scop. Repatrierea primului grup de ţigani din Franţa ar trebui să fie un semn pentru toată lumea la cât de eficientă este activitatea acestor ONg-uri. Pentru ONG-uri ar trebui să fie evident că realitatea cu care se luptă este mult mai complicată decât o stare de fapt pe care să vrei să os chimbi cu simple ieşiri în faţa presei şi cu ceva „programe“ pe hârtie sau pe alt suport.

Întâmpinaţi de presă, pasagerii avionului trimis de francezi au răspuns la întrebarea „cu ce văocupaţi acolo“ ca şi cum ar fi învăţat una şi aceeaşi lecţie: cu cerşitul. Aceasta era şi este ocupaţia lor. Nu este cazul să discutăm despre cât de bănoasă mai este ocupaţia aceasta. Cert este că francezii s-au săturat. Dar, oricum, ocupaţia va funcţiona atâta timp cât sunt suficienţi dintre aceia care mai „prestează“ la rentabilitatea acestui job: adică „miloşii“. Înseamnă o permanentizare a unei stări de fapt.

ONG-urile „specializate cu integrarea“ ar trebui să aibă în vedere acest fapt şi să fie mai preocupate de schimbarea mentalităţii acestei etnii. Indiferent că ne place sau nu, există o mentalitate pe care nu o poţi schimba la ceilalţi (adică să-i privească pe ţigani altfel), dacă nu se schimbă mentalitatea celor în cauză. ONG-urile ar trebui să aibă în vedere că „drepturile“ se raportează şi „obligaţii“.

Anunțuri

2 Responses to ONG-urile şi integrarea ţiganilor

  1. 0rt0d0x spune:

    ONG-urile, din păcate, nu urmăresc integrarea ţiganilor, din simplul motiv că, astfel, şi-ar pierde … obiectul muncii şi rezonul de existenţă !

  2. jderu' spune:

    Desi o practica cu o perseverenta demna de o cauza mai buna, treaba asta cu cersitul in Franta…. nu prea merge. Francezul nu e milos pentru ca plateste destul impozit ca statul sa se ingrijeasca de cei defavorizati, in plus cred ca daca il „miluesti” pe cel care cerseste il incurajezi sa faca treaba asta si sa nu munceasca. Si totusi cu ce se ocupa tiganii romani in Franta? 1) Cu inscrierea la CAF (Caisses d’Allocations Familiales) – CAF-ul le da minim 500€/luna pentru 2 copii. 2) Cu furtul cablurilor de pe liniile TGV – numai ca iau teapa atunci cand se duc sa le vanda la centrele de colectare pentru ca francezul stie despre ce este vorba si anunta imediat politia.
    De ce s-au suparat francezii pe ei? 1) Ca au ocupat ilegal spatii publice – nu vreti sa stiti cum arata parcurile in care s-au instalat! 2)Ca exploateaza copiii puniandu-i sa cerseasca. Ambele fapte, pe teritoriul francez, reprezinta infractiuni.
    Cum ajung tiganii din Romania in Franta ii las pe ziaristii care-i fugaresc pe „repatriati” la iesirea din Aeroportul Baneasa sa investigheze.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: