Apel catre jurnalisti pentru respectarea deontologiei

Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Român pentru Jurnalism de Investigatie fac un apel pentru repectarea deontologiei de catre jurnalisti. Il pteti gasi aici.

Felul in care au fost tratate unele subiecte in ultima vreme a „adus grave prejudicii profesiei de jurnalist si publicului” si au afectat „credibilitatea presei” se arata in apel. „Aceste emisiuni s-au transformat in instante de judecata, asumandu-si deschis pozitii partizane.”
Apelul are 13 îndemnuri printre care:

  • „Nu prezentati sau comentati zvonuri ca informatii si stiri”; va reamintim un post mai vechi de pe acest site: Tanase crede si nu cerceteaza
  • „Sprijiniti separatia puterilor in stat, nu va erijati in judecatori, nu faceti presiune asupra instantelor sa ia o anumita decizie”; sa ne amintim: Mogulii – solidari cu Becali si idealul sau: justitia paralela
  • „Comentatori de serviciu. Nu exista nici ziaristi, nici politicieni multilateral-dezvoltati, cu competente si capabili sa aduca informatii pertinente pentru orice domeniu in discutie.”
    „Pentru invitatii permanenti sau cvasi-permanenti, postati online CV-urile lor si mentionati daca pentru prestatia de analiza televizata sunt remunerati si de catre cine”; un post mai vechi Ciuvica revine
  • „Campanii. Refuzati campaniile de presa impuse de interesele financiare, politice sau de alta natura ale patronului.” Ce ziceti de asta? Morar mereu in vizorul antenelor

Pe hotnews.ro puteti gasi un text amplu despre acest apel: Alerta cu risc maxim de deprofesionalizare – AMP si CRJI fac apel la responsabilizarea jurnalistilor

Aici puteti da exemple.

10 Responses to Apel catre jurnalisti pentru respectarea deontologiei

  1. turnofftheglory spune:

    L-am citit si la zoso. Oare va trece ca si primavara?
    Cred ca anul asta se face derogare de la codul de bun simt al jurnalistilor.

  2. contramanipulare spune:

    In presa scrisa, eu l-am citit in Cotidianul. Cred ca ar trebui sa facem o lista cu ziarele care a publicat ceva despre acest apel.

  3. niku elektriku spune:

    „In presa scrisa, eu l-am citit in Cotidianul”

    in editzia scrisa ?

    ca in aia on line, intr’adevar, am zarit si eu un titlu ce se referea la asta, ASEARA, ca azi dimineatza a disparut, cu succes !

    de altfel pentru a vedea cit de liberi se simt baietzii de la „cotidianu'” am sa redau aici un dialog de pe blogul unui fost director al biroului de la bucuresti al sectziei romane a europei libere :

    „Third World Forever Says:
    May 11th, 2009 at 9:37 pm

    Cristian Teodorescu Says:
    May 4th, 2009 at 5:47 pm
    “… un raport din care reiese ca Romania a ajuns pe ultimul loc in Europa la libertatea presei. Un subiect despre care va voi propune sa discutam intr/o alta postare.”

    De ce nu va respectati cuvântul dat, d-le Teodorescu ?

    (Grabiti-va sa va scoateti comment-ul din arhiva…)

    Îmi îngadui un mic exercitiu de conjectura asupra motivelor pentru care evitati acest subiect:
    – va este teama sa nu deranjati
    – va simtiti solidar cu presa aservita, din care, nu-i asa, faceti parte

    Într-o tara semi-civilizata stirea cu libertatea presei pe ultimul loc în Europa ar fi stârnit reactii puternice. Nu si în România.

    Va mai semnalez în încheiere si efectul de tragicomic involuntar creat de contrastul dintre pretentiile intelectuale si morale afisate de ziaristii români pe de o parte si atitudinea lor în fata unei situatii concrete care demasca sistemul profesional în care lucreaza si traiesc. În acest sens nu va deosebiti de magistratii corupti pâna-n maduva care se considera nedreptatiti de criticile de la Bruxelles, sau de profesorii de toate nivelelele, incompetenti, impostori si corupti care reactioneaza cu deliranta obraznicie atunci când li se demonstreaza ca învatamântul de toate gradele este ultimul din Europa: acelasi refuz al adevarului, aceeasi nesimtire.

    Cristian Teodorescu Says:
    May 4th, 2009 at 5:47 pm

    De cind trebuie sa va dau dvs socoteala cind propun un subiect? Eu scriu in numele meu. Nu produc dejectii sub pseudonim. Daca intelegeti ce vreau sa spun. Asa ca nu mai insistati pe acest blog.”

    • contramanipulare spune:

      Nu a aparut pe print, dar cred ca a sosit foarte tarziu ieri dupa-amiaza. Eu l-am vazut seara tarziu. In orice caz, din cate am vazut nu cred ca vreo alta publicatie din „mainstream” l-a preluat, nici macar Evenimentul zilei.

  4. gabhry_el spune:

    deontologiei jurnalistice, nu profesionale
    deontologie = etică profesională

    • contramanipulare spune:

      Ai dreptate, am corectat. Am gasit si textul intreg al apelului, a fost postat astazi pe site-ul AMP si i-am facut trimitere.

  5. turnofftheglory spune:

    Vreau sa il vad publicat in Jurnalul National.

    • contramanipulare spune:

      vad ca a scris si Bradut Ulmanu pe jurnalismonline.ro: „Cod pentru evitarea tâmpeniilor jurnalistice”
      http://www.jurnalismonline.ro/?p=2336

      „Problemele de la care au pornit cele două organizații neguvernamentale când au alcătuit lista de mai jos nu sunt noi, dar în ultima perioadă au părut mai acute ca niciodată: poziții partizane asumate de jurnaliști și invitați, fără ca punctele de vedere divergente să primească destulă atenție pentru a putea vorbi de o atitudine echilibrată și obiectivă; documentare slabă sau inexistentă; persoane aduse în fața publicului pentru a comenta sau analiza diverse fapte în condițiile în care nu au experiența, autoritatea și pregătirea necesară; promovarea zvonisticii etc. etc.

      Iar cum publicul nu e prost (cum îl cred unii jurnaliști), credibilitatea și autoritatea profesiei se duc de râpă”, scrie Ulmanu.

Lasă un comentariu